Beweegproject gemeente Lint

‘Thuis in beweging’ Lint                                    

Met de organisatie van een gezellige beweegnamiddag in het dienstencentrum van Lint ging vorig jaar het project ‘Thuis in Beweging’ van start. Dit beweegproject is een samenwerking tussen de gemeente, het OCMW en Logo Antwerpen, met ondersteuning van vzw Familiehulp en SEL Amberes. Centraal daarbij staat een wetenschappelijk onderbouwd beweegprogramma met eenvoudige oefeningen die mensen thuis zelf kunnen doen.

Voor ouderen die functionele beperkingen ervaren kan beweging op maat van hun mogelijkheden heel wat levenskwaliteit opleveren. Deze ouderen ervaren echter veel drempels om in beweging te blijven en veel ouderen komen hierdoor in een vicieuze cirkel van minder en minder bewegen terecht. Dit beweegproject wil deze ouderen stimuleren en ondersteunen om thuis geleidelijk aan meer te bewegen op maat van hun mogelijkheden. De oefeningen uit het beweegprogramma versterken beenkracht en evenwicht en verhogen het zelfvertrouwen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

De belangrijkste uitdaging vormt het motiveren van ouderen om mee te doen. Hierbij speelt de zorg- en sociale omgeving van de ouderen een belangrijke rol. Zij kunnen de ouderen aanmoedigen en ondersteunen om de oefeningen thuis te doen. Ze kunnen hen er ook persoonlijk op aanspreken om naar één van de beweegnamiddagen te komen, die vier maal per jaar zullen worden georganiseerd. Vorig najaar werd binnen dit project ook een opleiding georganiseerd voor thuiszorgmedewerkers en huishoudhulpen.

Op dinsdag 21 maart vond een tweede ‘Thuis in beweging-namiddag plaats in het dienstencentrum. De rode draad doorheen het hele project vormt het beweegprogramma, maar elke namiddag wordt uitgewerkt rond een nieuw thema. Dit keer werd in samenwerking met de Heemkundige Kring ‘Bewegen vroeger’ in beeld gebracht.  


Meer info:

OCMW Lint: Sabine.Put@ocmwlint.be

Logo Antwerpen: lieve.cole@logoantwerpen.be